ÉS MÉGIS MOZOG A FÖLD

Sprinter 4ST PPF Sprinter 4ST PPF

És mégis mozog a föld – és az év nagyjából jól alakult a termelők számára. Amit elvett a tavaszi szárazság, azt visszaadta a nyár, és habár később jött a csapadékos idő, a kukoricák így is szépen alakultak.

A Horsch több mint 35 éve gyárt különböző vetőgépeket és talajművelő eszközöket. A legtöbb fejlesztés a család különböző régiókban levő farmjain felmerült igények kielégítéséből indult.

Az egyik első vetőgép a Säexaktor amely egy vízszintes marókésből és a vető sínből állt, természetesen központi magtartály is járt hozzá. Ezt a gépet előszeretettel használták ott, ahol kukorica után egy menetben vetettek búzát. Sajnos Magyarországra csak néhány példánya került, mivel akkoriban nem volt még igazi forgalmazói háttér. Ennek a gépnek a meghajtására saját három kerekű traktort is készített a Horsch.


Säexaktor
 

A marókéses technológia bizonyos idő után, „elavulttá” vált, mivel felgyorsult a világ, így a vetési sebességen is szerettek volna gyorsítani. Ezt követte a mai Pronto széria elődje, és nagyon sok más vetőgép típus. Ilyen volt az Airseeder, a mai Sprinter, amely a mulcsos technológiában, még a napjainkig az egyik legjobban bevált vetőgép. A Duett csoroszlya egy olyan találmány, amelyik segítségével egy csoroszlyán keresztül kerül a vetőmag és a műtrágya (szilárd vagy folyékony) a talajba, egymástól jól elhatárolt távolságba! Ebből az „igen régi” gépből minden évben hoznak be használtan az országba néhány darabot, és sikeresen is üzemeltetik.


Duett csoroszlya
 

A Duett csoroszlya talajművelést is végez, az orr betéttel, a vetési sík alatt 5 cm mélyen lazít, a nyomába kerül a műtrágya, a ferdén futó talp visszatömörít, és erre a tömörített rétegre kerül a vetőmag dupla sávban. A Sprinterrel bevetett terület kb. 35 %-ra kerül vetőmag, így közelít a szórt vetés felé. A Sprinter nem igényli a finom, apró morzsás talajt, ellenben szereti, ha egyenletes és visszaülepedett vetőmag-ágyra vetünk.

A No-Till technologiára több különböző vetőgépet gyárt a Horsch. Ezek a kapás csoroszlyás Sprinter, a tárcsás csoroszlyás Pronto NT, és az Avatar. Magyarországon ez utóbbi két vetőgéppel találkozunk. A No-Till technológiával még maroknyi termelő foglalkozik, de az idő múlásával szerintem egyre többen lesznek. A hagyományos forgatásos technológiából elérni a NoTill-hez a mulcsos technológián keresztül vezet az út. Ellenben a fentebb említett vetőgépeket már a mulcsos technológiában is sikeresen lehet használni.

 
Pronto NT – Mulcsvetésben
 

A Pronto NT egy olyan direkt vetőgép amely a kevésbé nagy mennyiségű szármaradványos talaj felülettel boldogul jobban, ilyen lehet pl. egy kukorica siló tarló.


Pronto 8 NT – Silókukorica után
 

Az Avatar ezzel szemben akár a nagy mennyiségű növényi maradvánnyal borított felületeken is tökéletesen tud vetni. Mind e mellett természetesen a mulcs technológiában is megállja a helyét. Általában a nehezen művelhető területeken szokták használni, ahová sokszor szükséges a 250 kg-os csoroszlya nyomása. 


Avatar 4SD – Mulcsvetésben

Az Avatar is inkább szereti a kemény megülepedett felületet, mint a frissen művelt laza talajfelszínt.

Avatar – Mulcsvetés igen köves talajon 

Az egytárcsás csoroszlyát mélységtartó kerék vezeti a talajban. A csoroszlyák két gerendelyen helyezkednek el, így egy zöldítés vetése alkalmával, akár a két sort egymástól független mélységben is működtethetjük, így az apró magvak sekélyre a nagy magvak mélyre történő vetése is megoldható. Azon termelők, akik még mulcsos technológiában vetik a fő növényeiket, a takaró növényeket közvetlenül a tarlóba az Avatar segítségével gond nélkül vetik/vethetik.


Avatar – Direkt vetés, takaró növényben
 

Európában a mulcsos technológiára leg-nagyobb darabszámban értékesített Horsch vetőgép a Pronto DC. A mellső művelőeszköz a rövid tárcsa, aprómorzsás talajt készít, a még föld felszínén levő szármaradványt, vagy a kiszórt műtrágyát bekeveri a talajba. A gumikerekes henger letömöríti a magművelt talajt és egy „autópályát” készít a vetőcsoroszlya számára. Azt mindenki tudja, hogy egy jó úton könnyebben és nyugodtabban tudunk közlekedni, ez történik a Prontonál is. A jól előkészített úton jön a TurboDisc vetőcsoroszlya, minden gumikerék mögött két csoroszlya, amelyeket a tömörítő kerekek tartanak a mélységben, így a vetett sor le is van tömörítve nem szükséges a vetés hengerezése.


Pronto 9 DC
 

A Horsch egyik újdonsága a RowControl amellyel a sorokat egyesével le lehet zárni. Ez ott lehet nagyon hasznos, ahol sok kis apró parcellát kell vetni, ezzel a rendszerrel elég sok vetőmagot lehet megspórolni. A nagyon kemény talajokon, ahol sok munka árán tudnánk csak apróbb morzsás talajt készíteni, azért, hogy a csoroszlya biztonságosan a talajba hatoljon, és ott is maradjon, a Prontohoz kifejlesztettek egy új csoroszlyát. Ez a PowerDisc csoroszlya.

 


RowControl


PowerDisc csoroszlya
 

Ezt a csoroszlyát tulajdonképpen a Serto vetőgéphez fejlesztették, ugyanis a 10-12 m munkaszélességű vetőgépekhez európai viszonylatban nehézkes a mellső művelő eszköz kombinációval olyan vetőgépet szerkeszteni, amellyel a közúton is könnyen lehet közlekedni, és a kisebb parcellákat is jól ki lehet vetni. Azonban a nagy farmok igénylik a nagy teljesítményű vetőgépet, és így került képbe a talajművelés és vetés szétválasztása és alkotta meg a Horsch a Serto vetőgépet. A talajművelés és vetés szétválasztásával a magágyat rövid tárcsával vagy sekély kultivátorral, mint pl. Cruiser végezhetjük. Abban az esetben, ha a talajművelést követően megázott e föld, és bekeményedett a teteje, nem kell még egyszer megművelni a földet, mivel a PowerDisc csoroszlyával gond nélkül a talajba hatolunk, és a vetőmagot pontos mélységbe tudjuk helyezni.

 
Serto 12 SC

A sávos talajművelést sok helyen ismerik a kukorica termesztésből. A Horsch ezt a technológiát meghonosította az aprómag vetésében is. A Focus vetőgép hasonlít a Pronto DC-hez, a különbség, abban áll, hogy a rövid tárcsa helyett egy két gerendelyes kultivátor mezőt találunk. A kultivátor kapák 25 cm mélyen lazítják a talajt és a kapák mögött műtrágyát tudunk juttatni a talajba. Minden kapa mögött halad egy gumikerék és a kerekek mögött a vető csoroszlyák. A repce vetésnél, egy csoroszlya, „dupla gabona sortávban” a kalászosok vetésénél két csoroszlya halad egy kerék, ill. kapa mögött. A Focus vetőgépre akár 8 soros vagy 12 (45, 50 cm sortáv) soros szemenkénti vetőgépet is felvehetünk a három pontra, így akár direkt vetés is megvalósítható, pl. szenázs után, egy menetben el tudjuk végezni a lazítást, műtrágyázást és vetést! 


Focus 3 TD
 

Focus 6 TD TurboEdge csoroszlya – Repce vetésben 


Focus 6.50 TD – Direkt vetés rozs szenázs után
 

A Horsch jelenleg Európa egyik legnagyobb és leginnovatívabb mezőgazdasági gépgyártója. A fejlesztések mindig a termelői igényeknek megfelelően történnek, és mielőtt széria gyártásba kerülnek a saját farmokon több ezer hektáron kell bizonyítsanak. 


Horsch Focus – Direkt vetés rozs tarlóban
 


Kukorica állomány a Horsch Focus vetés után rozs tarlóban

Információ:

Kelet-Magyarország:
Barabás Zsolt 20/618-7191

Nyugat-Magyarország:
Szász Zoltán 30/743-0302

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: kedd, 29 december 2020 00:50
Értékelés:
(1 szavazat)

Média