HORSCH Joker – Ütőkártya a kézben!

Joker 6 RT MiniDrill mélyművelés és takarónövény vetés Joker 6 RT MiniDrill mélyművelés és takarónövény vetés

Magasak az input árak, a műtrágya, a gázolaj, a növény-védőszer, ezzel párhuzamosan nőttek a termények árai is. Szárazság, akár mondhatni aszály van. Több erdei patakocska, ahol tavasszal mindig folyik víz, már most ki vannak száradva. A szántásokról az erős szél úgy elvitte a száraz réteget mintha sivatagban lennénk. 

Mit lehet csinálni, hogy a terméseinket biztosítani tudjuk?

Az első, hogy szemléletváltás kellene végbe menjen. Az intenzív forgatásos talajművelés esetleges növényegészségi előnye lassan megkérdőjeleződik a termesztésbiztonság oldaláról. Amennyiben hosszú távon a csapadék mennyisége csökken vagy éppen extremitások erősödnek, vagyis sokáig nincs csapadék, utána meg egyszerre jön sok, ezt a sokat meg kell fogni, helyben tartani.

A többi idő alatt a talajfelszínt védeni kell a nagy felmelegedéstől és a kipárolgástól.


Mintha sivatagban lennénk – leszünk?

A talajműveléssel, takaró növények használatával nagyon sokat tudunk segíteni, azonban ezt is meg kell tanulni, mint a kisgyereknek a járást.

Az első menet, az aratás után legyen az ultra sekély tarlóhántás a kihullott magvak bekeverése. Két-három centin a kihullott magvak a földbe keverve és felette a szalma takaróval nagyon gyorsan kikelnek. 

A nagy nyári melegben nagyon fontos, hogy a talajfelszínt védjük az erős napsugárzástól és a kipárolgástól. A tarlóápolás a következő nagyon fontos lépés, az ún. „feketén” tartás. A kicsírázott, kikelt árva-kelést minél hamarább ki kell venni! Ezt a műveletet is ultra sekélyen kell végezni, a minél kevesebb talajbolygatás elkerülése érdekében. 

A sekély talajművelés egyik HORSCH művésze a Joker! A sekély művelést többféleképpen el tudjuk érni. A pontos mélységtartás az egyik záloga a műveletnek. Ezt úgy érjük el, hogy a Jokert a mellső támasztó kerekeken és a hengeren tartjuk, a vonórúd teljesen úszóban van, mintha pótkocsit húznánk. A futómű SoftRide lengéscsillapítással van ellátva. 


HORSCH Joker – ultrasekély talajművelés


HORSCH Joker SoftRide – A pontos mélységtartás mindennek a záloga!

A hosszú szárú tarló, mint a repce vagy a napraforgó sekély bedolgozására a Jokernél kétféle mód lehetséges. Az egyik a késhengerrel, amikor is a gép elején egy késhenger halad és ezután a tárcsák érintőlegesen művelik a földet. 


HORSCH Joker – Késhenger akcióban!

A másik lehetőség amikor a csipkés tárcsákat hullámos, CoverCrush tárcsákkal helyettesítjük. Ez azon termelőknek költségtakarékosabb, akik a Jokert mindig csak sekélyen használják, illetve a sekély és mély műveletek között a tárcsaleveleket átcserélik. 


HORSCH CowerCrush

Addig tartsuk a földet feketén amíg lehetséges. A takarónövények vetését szeptemberre időzítsük. Akinek ez követelmény, a 60 nap novemberre eljön és akkor ugyancsak egy Jokerrel le lehet „döngetni” a takarónövényt. Azonban aki ezt komolyabban veszi és intelligens takarónövényt termeszt azon termelők számára a takarónövényt nyugodtan lehet egészen február végéig érintetlenül hagyni! Februárban a késhenger vagy a CoverCrush tárcsák segítségével terminálni lehet a takarónövényt így biztosítjuk azt, hogy nem visz ki nedvességet a földből, ellenkezőleg még egy jó takaró felületet képezünk. 


Egy menetben! – CowerCrush

A Joker egy olyan sokoldalú rövidtárcsa, amivel ultra sekélyen a késhengerrel vagy CoverCrush tárcsákkal, illetve mélyen akár 15 cm-ig is a késhengerrel kombinálva is tudunk dolgozni.

Ütőkártya a kézben!

A HORSCH magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Információ: 

Kelet-Magyarország:
Barabás Zsolt 20/618-7191

Nyugat-Magyarország:
Szász Zoltán 30/743-0302

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: szombat, 04 június 2022 11:41
Értékelés:
(0 szavazat)

Média