HORSCH ProfiBio munkagépek 2. – gyomfésű

Transformer 12 VF Transformer 12 VF

A bio vagy hibrid mezőgazdaság gépe a gyomfésű. Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak a biogazdaságok használják, hanem a hagyományos technológiában gazdálkodók is.

Vajon miért éri meg egy konvencionális farmnak a gyomfésű alkalmazása?

A gyomfésű használata egyszerű, ellenben nagyon oda kell figyelni, hogy mit, mikor csinálunk, mert akár tetemes kárt is okozhatunk. Ha nem megfelelő időben végezzük ezt a munkamenetet (a növény kicsi, a gyökere még nincs megerősödve), akkor nagyon sok kultúrnövényt szedünk ki a gyomokkal együtt.

A Horsch Cura 12, 15, 24 m-es lehet és nagyon egyszerűen állítható. A gyomfésű fogak egyenként spirálrugóval vannak kifeszítve, a fogra ható erőt fokozatmentesen, hidraulikusan tudjuk állítani.

Ennek akkor van óriási előnye, ha pl. a kukorica vagy napraforgó vakboronálását végezzük. A fogakra ható erő 0,5–5 kg között állítható, így a mélyebbre vetett vetőmag felett el tudjuk végezni a 2-3 cm mély gyomirtást vagy a vegyszerbekeverést is. A fésűfogak húzástávolsága 28 mm, és opcióban keményfém kopóbetéttel is rendelhetők. Az olyan tavaszon, mint a tavalyi a kelés előtti vegyszeres gyomirtás nem nagyon hatott, mivel nem volt bemosócsapadék. A gyomfésűvel be is tudjuk dolgozni a vegyszert a talajba, ill. akár egy menetben is ki tudjuk juttatni és bedolgozni.

A mulcsos talajokon is nagyon jól elboldogul (a tavaszi gabona gyomfésülése során is) és azokon a talajokon, ahol a téli csapadék letömörítette a talajfelszínt, a gyomfésülés után a kiszórt műtrágya nagyon gyorsan aktiválódik, és az állomány robbanásszerűen megindul.

A ProfiBio termékcsaláddal a Horsch elindított egy sor olyan gépet a termelők számára, amelyekkel a kapáskultúrákban még tökéletesebben lehet végezni a sorköz és a sorok művelését, így a mechanikus gyomirtást egy magasabb szintre emelte.

Információ:

Kelet-Magyarország:
Barabás Zsolt 20/618-7191

Nyugat-Magyarország:
Szász Zoltán 30/743-0302

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: szombat, 28 május 2022 22:31
Értékelés:
(1 szavazat)

Média