Megbízható és biztonságos növényvédelem

HORSCH LEEB – 25 cm-es fúvókaosztás HORSCH LEEB – 25 cm-es fúvókaosztás

A növényvédelem a GreenDeal hatására még nehezebb lesz. A csökkentett mennyiséget még pontosabban kell a célba juttatni. Már most sok helyen a gyomirtásban rezisztencia alakult ki a gyomirtó-szerekkel szemben. A kisebb dózissal még hamarabb megtörténhet ugyanez, amennyiben elavult technikával dolgozunk.

Miként alakul ki a rezisztencia? – Röviden csak annyi történik, hogy néhány gyom nem kap elég mennyiségű gyomirtót, nem pusztul el, magot hoz, aztán ezekből a növényekből is a következő években megtörténik ugyanez, egyre többen lesznek és egyszer azt látjuk, hogy nem működik állományban a gyomirtó-szer. Ezt Magyarországon a déli régiókban a fenyércirok esetében lehet tapasztalni. Erre azonban egy másik dolog, a monokultúra is rásegít!

A növényvédelemben tapasztalt nagy mennyiségű elsodródás, veszteség abból ered, hogy a szórókeret nagyon távol van a célfelülettől. Az elsodródás elleni levegős rásegítés ezen tud valamennyit segíteni, de nem a végső megoldás.

Megoldás az, hogy minél közelebb legyünk a növényhez, talaj herbicidnél a föld felszínéhez. El kell dönteni, hogy a szert hova szeretnénk juttatni? A növényre fent vagy lent, vagy a földre. Ennek a beállítására különböző fúvókákat használjunk.

Az elsodródás megértésére a LEEB már nagyon rég, saját szélcsatornában végzett kísérletek alapján jött rá, hogy a szórókeretet közel kell tartani a célfelülethez. 

Azonban ezt csak olyan permetezővel lehet, amelyik szóró kerete nagyon stabil. Kifejlesztettek egy aktív vezérlésű szórókeretet, amelyiknél a hagyományos rugós és lengéscsillapítós keret stabilizátorokat lecserélték aktív munkahengerekre. Ennek következtében a szórókeret mindig párhuzamos marad a föld felszínével, így sokkal közelebb lehet menni a növényhez. 


HORSCH LEEB – Elsodródás csökkentése – Minél közelebb a célfelülethez!

sokkal közelebb az 50 cm-nél kezdődik. A LEEB AX permetezőn 50 cm-es fúvóka osztást találunk, így 50 cm-en vezeti a fúvókákat a növények felett. Ekkor megtörténik már a teljes borítottság és drasztikus az elsodródás csökkenés akár a 75 cm-hez viszonyítva is. A másik nagyon fontos dolog, hogy nem billeg, így a szélesebb keretekkel is biztonságos a növényvédelem. A vállban való pozitív és negatív szórókeret mozgás még a dombos területeken is tökéletes megoldást biztosít. 


HORSCH LEEB 4 AX 50 cm a célfelületig 

Aki ennél is többet szeretne, illetve a növényvédő-szer csökkentésre is gondol és úgy is a jelenlegi hatást szeretné elérni, ott még közelebb kell menni a célhoz. Ennek következménye a 25 cm-es fúvóka osztás. Az a szórókeret amelyik nem képes 30-40 cm-en stabilan a célfelület felett haladni, ott teljesen felesleges a 25 cm-es osztás, azt is mondhatnánk, hogy csak szemfényvesztés. 


HORSCH LEEB – A 30 cm-es célfelületig levő távolság az realitás!

A LEEB LT, GS és az önjáró permetezőknél lehetséges már a 25 cm-es fúvóka osztás. A szórókeretet biztonságosan tartva a célfelület felett, a növényvédő-szer nagy arányban kerül a felületre. Jelentősen csökken az elsodródás, ezen belül a veszteség! A jövőben a csökkentett vegyszer mellett nagyon fontos lesz, hogy az első menet már sikerüljön és ne kelljen még egyszer, meg még egyszer rámenni az állományra, ez mind plusz költséget és termés kiesést jelent. 

A növényvédelem még akár, ha bio is, a legnagyobb precizitást igényli, ezért a kérdés jogos: Permetezel még, vagy már LEEB-ezel?

A HORSCH magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Információ: 

Kelet-Magyarország:
Barabás Zsolt 20/618-7191

Nyugat-Magyarország:
Szász Zoltán 30/743-0302

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: csütörtök, 31 március 2022 13:27
Értékelés:
(1 szavazat)

Média