Hatékony és környezetbarát hígtrágya kijuttatás köldökcsöves rendszerrel

 DODA 5 késes injektor DODA 5 késes injektor

A DODA® cég több mint fél évszázados tapasztalattal rendelkezik a hígtrágya kezelő és kijuttató gépek gyártása és fejlesztése terén, termékei a legmagasabb minőséget képviselik. A köldökcsöves rendszer egy rendkívül hatékony, nagy kapacitású, folyamatos munkavégzést lehetővé tevő hígtrágya kijuttatási módszer, mellyel jelentősen csökkenthető az egy köbméterre eső fajlagos költség. A Pap-Agro Kft. a márka magyarországi képviseleteként igyekszik minél szélesebb körben megismertetni a technológiát és a gazdákkal együttműködve javítani a magyarországi állattartók versenyképességén.

Magas követelmények

Az állattartó telepeken keletkező nagy mennyiségű hígtrágya kijuttatásakor számos komoly követelménynek kell megfelelni, melyek teljesítése jelentős terhet jelent a gazdaságoknak. 

Fontos a nagy teljesítmény, mivel a kijuttatásra alkalmas terület megközelítését nehezítheti a kedvezőtlen időjárás, valamint vegetációs időben csak bizonyos időintervallumban juttatható ki a hígtrágya. Figyelembe kell venni az egy hektárra kijuttatandó, a növények számára optimális mennyiséget is, tehát jelentős területet kell bejárni a kijuttatás során, minimális talajtaposás mellett. Emellett biztosítani kell a hígtrágya precíz, egyenletes terítését is, legyen szó talajba injektálásról, vagy felszínre juttatásról.  Ezeknek az igényeknek a figyelembe vételével lett kifejlesztve a köldökcsöves megtáplálású kijuttató rendszer, mely nagy hatékonyságával, minimális talajtaposással és kedvező fajlagos beruházási költségével versenyképes alternatívája a tartálykocsis és egyéb kijuttatási módszereknek.


DODA konzol

Maximális tápanyag hasznosulás

Az adapterek a hidrohajtású vágókéses osztókúpnak köszönhetően precízen juttatják ki a hígtrágyát. A kijuttató adapter traktorfüggesztésű, a kijuttatás módjától függően lehet lazítókéses injektor, ejtőcsöves konzol, vagy terítőlapos applikátor. Utóbbiak használata akkor javasolt, ha a talaj bolygatása kerülendő, jellemzően növényállománnyal borított területek tápanyag utánpótlása során, fejtrágyázáskor.

A késes hígtrágya injektáló rendszerrel a levegő szennyezése nélkül és a tápanyagok maximális megőrzése mellett valósítható meg a hígtrágya földfelszín alá való kijuttatása. Elérhető 5 és 7 késes kivitelben, 2,55 ill. 3,85 m-es munkaszélességben. Az eszközök elérhetőek 76,2 cm-es kapaosztással is, kimondottan a jellemző kukorica sortávhoz igazodva, illeszkedve akár a precíziós strip-till technológiába is. Az applikátorok egy forgó megtápláló karimás csatlakozóval vannak felszerelve, amely megakadályozza a vontatott cső sérülését a táblavégi fordulók során.


DODA függesztett csévélő dob

Folyamatos, hatékony munkavégzés

A kijuttató adapterhez csatlakozik a nagy teherbírású, kopás- és UV álló, akár 1000 méter hosszú, traktor által vontatható megtápláló tömlő (köldökcső), jellemzően 4-5ʺ-os méretben. A tömlő másik vége a speciálisan erre a célra tervezett AFI vágókéses szivattyúhoz csatlakozik, ami képes akár 150-250 m3/órás anyagáramot biztosítani. Nagyobb távolságok esetén nagyobb átmérőjű (6-8ʺ) gerincvezeték funkciójú lapostömlő telepíthető. Egy szivattyúval max. 4-5 km-es hatótáv a reális. A szivattyú telepíthető közvetlenül a tározóhoz, puffer tartályhoz, de alkalmas kiépített gerincvezeték ellátására is, ahol aztán a hidránsokra csatlakoztatható a köldökcső. Meghajtása igénytől függően TLT-ről, diesel motorral, vagy elektromos motorral történhet. A szivattyú nyomóága egy speciális, vezérelt visszavezető ággal rendelkezik, ami a táblavégi forduló során az anyagot automatikusan visszavezeti a tározóba. Így a kijuttatást végző erőgép a tömlőt vontatva folyamatosan dolgozhat, miközben az állandó anyagáramot a szivattyú biztosítja. Az optimális elhelyezés és a szükséges tömlőhossz, valamint átmérők mindig az adott feladatnak megfelelően kerülnek kialakításra. A megtápláló tömlő területre szállítása erre a célra kialakított hidraulikus hajtású felcsévélő dobbal történik, ez 600 méter tömlőhosszig függesztett, e fölött vontatott kivitelben készül.


DODA dob

Minőség, kompromisszumok nélkül

A kijuttató rendszert alkotó adapterek, szivattyú és köldökcső gyártása során elsődleges szempont a kiváló minőség és a maximális funkcionalitás, melyek elengedhetetlen feltételei a hosszú ideig tartó problémamentes munkavégzésnek minden körülmények között. A hígtrágyával érintkező alkatrészek kizárólag rozsdamentes acélból készülnek, a váz- és egyéb elemek horganyzott anyagokból.

Utolérhetetlen teljesítmény

A fenti elemekből kialakított rendszer így alkalmas akár 150 - 250 m3 hígtrágya kijuttatására óránként, minimális taposási kárt okozva, folyamatos munkavégzés mellett! Az 1200-2500 m3-es műszakteljesítménynek köszönhetően lehetőség van egy kijuttató rendszerrel akár több állattartó telep kiszolgálására is.

Ez a termelékenység a rendszer kulcsa, amivel értékes időt és gépkapacitást lehet megspórolni, és ezzel végső soron az egységnyi állati termék előállítási költségét csökkenteni.

 

Komjáthi Bálint
hígtrágya-öntözés üzletág vezető

Telefon: 20/219-4440
E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Elérhetőség:


Pap-Agro Kft.


Cím: 2750 Nagykőrös, Alsójárás d. 1/A.
Telefon: 20/219-4440

Honlap: www.pap-agro.eu

Kövessen minket, s további agrárpiaci információinkat:

Utoljára frissítve: vasárnap, 24 január 2021 15:38
Értékelés:
(0 szavazat)

Média