Talajművelés és talajtakarás

HORSCH Joker RT – tarlóhántás rövidtárcsával HORSCH Joker RT – tarlóhántás rövidtárcsával

Az igen intenzíven és talajtakaró nélkül maradt földek felszínét viszi a szél és a víz is. Ez a tavaszi simítózások, magágy készítések után mindig is így volt, csak most a véletlen baleset és a tavalyi extrém aszály után egyre több ember kezdi felismerni, hogy még ilyen jelenség is van. A gond azzal van, hogy az extrémitásokból van egyre több. A csapadék nem rendeltetés-szerűen jön, enyhébbek a telek, de úgyszintén csapadékszegényebbek. A nyarak egyre szárazabbak és melegebbek.

Sokan a víz tárolásában látnák a megoldást, azonban jó tudni, hogy csak téli csapadékkal a kukorica nem húzza ki az aratásig. Ehhez tájszerű vízgazdálkodásra lenne szükség, ami valószínű, hogy már nehezen lesz megoldható, mert nagyon sok ember magántulajdonát sértené.

Akkor most mi a teendő? Csináljunk mindent úgy, mint eddig, aztán kitart a rendszer amíg kitart, utána meg a hátul maradók húzzák be az ajtót?! Van esetleg megoldás, amivel, ha a jelenlegi talajművelésünkön változtatunk akkor az utókor számára is adunk lehetőséget?

Egy néhány dologban különbséget kell tenni. Van a kiskerti veteményes, a néhány (száz) négyzetméter és a nagyobb több száz vagy ezer hektáros „veteményes”. Ami közös bennük, hogy mindegyiknek a földhöz köze van. Abban termelünk.

A hagyományos növénytermesztés, az „ipari” egy picit másabb. Nagy területek és relatív mindig kevés idő jellemzi.

A változás először mindig fejben dől el. Ezért is ajánlatos lenne a nagy gazdaságok üzemeltetőinek kis kertekkel is foglalkozni. Ugyanis, ha valamit elrontottam a veteményesben, majd kimegyek a piacra és ott megveszem, a család nem marad zöldség nélkül, de óriási tanulságok tudnak születni belőle.

A változást legkönnyebben az aratás után tudjuk elindítani. Ekkor tudunk egyszerűbben technológiát váltani. A talajművelés ugyanis a kombájn mögött kezdődik, legyen az MinTill, NoTill, mulcsos vagy bármi. 


HORSCH Avatar – NoTill takarónövény vetése

A tarló egyik oldalról meghatározza már az első talajművelés milyenségét. Rövid tarlót hagytunk, el kell végezni a tarlóhántást, ugyanis a tarló olyan mintha kis kémények állnának ki a földből, párologtat. 


HORSCH Cultro – ultrasekély tarlóhántás

Ha a NoTill irányába kacsintgatunk, akkor magas tarlót hagyjunk, ugyanis minél több nóduszt hagyunk, annál kisebb a tarlón keresztüli kipárolgás.

A tarlóhántás után tarlóápolás! Az árvakelés kikelése után jön a tarlóápolás. Az árvakelés habár zöld és friss növény, de felejtsük el zöldítésnek otthagyni! 


HORSCH Cruiser XL – sekély intenzív tarlóápolás, talajegyengetéssel

Az intelligens zöldítésnél egyik alapelv, hogy más növények legyenek, mint a kultúrnövény, ugyanis így tudunk még nagyobb diverzitást a talajba vinni. A tarlóhántás és tarlóápolás egy menetben talajegyengetés is lehet. Amikor mulcskultivátorral dolgozunk, akkor a föld felszínét egyengetjük. Teljesen mindegy, hogy sekélyen vagy mélyen húzzuk, földet viszünk magukkal, ami a felszínt egyengeti, ezután pedig egyenletesebb, könnyebb a vetés. 


HORSCH Cultro TC – ultrasekély tarlóápolás

A takarónövények vetése kulcsfontosságú kérdés. Mikor legyen elvetve? Az aratás után – NoTill-ben, tarlóhántás, tarlóápolás után, vagy csak valamikor augusztus végén? 

Erre még az „expertek” sem biztos, hogy receptet tudnának írni, annyira sok mindentől függ, de azért 99%-ban leginkább a víztől. Mert ha van, ha lesz csapadék, akkor lesz takarónövény, kikel. Ellenben nem! A kikelt növény él, vegetál és párologtat. Hol állunk meg a vegetációja végén a nedvesség mérleggel? Többet, kevesebbet, ugyanannyit párologtatott el, mint amennyit befogott? Ehhez hozzájön még a gyökérzet által végzett munka!

Általában augusztus végén szeptember elején meg szoktak jönni az esők. Ekkor vetve a takaró növényeket, nagyobb biztonsággal ki fognak kelni. A tarlóápolással egyidőben vetett takarónövény, ha kikel, akkor a júliusi és az augusztusi nagy melegekben irtózatos mennyiségű nedvességet tud kipárologtatni.

Ott, ahol van elég csapadék, ez nem gond, így jóval nagyobb tömeg képződik, úgy a felszínen, mint a felszín alatt!

A tarlóhántást és ápolást a HORSCH már jól bevált és ismert Terrano mulcskultivátorokkal lehet elvégezni. A Terrano-t fel lehet szerelni a TerraCut kapákkal, amelyekkel ultrasekély művelés végezhető. 


HORSCH TerraCut kapa

Ezt akkor tudjuk elvégezni, ha előtte a talajfelszín már egyenletes. A talaj egyengetést a MulchMix kapák segítségével végezzük. Minél több sor kapa van a gépben annál nagyobb az egyengető hatása, természetesen a vonóerő igénye is. Valamit valamiért.  

A mélyítő műveletet ugyancsak a Terranoval végezzük. A nagy mennyiségű szármaradvány bekeverésére a MulchMix kaparendszert használjuk. Csak annyi szármaradványt keverjünk be a talajba, ami elégséges ahhoz, hogy a vetést jó minőségben el tudjuk végezni. Ez a vetőgép milyenségétől függ. Van olyan vetőgép, ami jobb és van olyan, ami kevésbé tud megbirkózni a felszínen maradt szármaradvánnyal.   


HORSCH Terrano – MiniDrill – talajművelés és takarónövény vetése

Terrano GX mélységállítása a mellső támasztókereken és a hengeren történik, ez egy pontos síkfelületet képez, ezért lesz egyenletes utána a felület. A kapamező után egy egyengető tárcsasor műveli el a kapák általi nyomokat és a henger zárja a felületet. Lezáró hengerből többfélével találkozunk, a legkülönbözőbb talajokra a legmegfelelőbbet válasszuk! 


HORSCH Terrano GX – Sekély tarlóhántás, talajfelszín egyengetés

Laza – középkötött talajokra a dupla RingFlex. Nagyon jó aprító hatással rendelkezik és a nyitott henger még nedves körülmények között sem ragad be. Ezen felül őszi alapművelésnél, akár a második hengertag elhagyásával egy úgynevezett Winterpacker-ré alakítható. Ebben az esetben a henger csak sávosan tömörít és a kultivátort a mélységben tartja. A hullámosabb talajfelszínen a csapadék megáll, nem fog lefolyni.


HORSCH Terrano – repce magágykészítés

Az SD és a SteelFlex hengerek a kötötteb földekre ajánlottak. 


HORSCH Terrano SteelFlex hengerrel

A SteelFlex két hengerből tevődik össze, az első egy SteelDisc a második egy RingFlex. Nagyon jó a mélynyomó hatása, a felületen pedig aprító hatással rendelkezik. Az OptiCover henger a RingFlex és egy pálcás henger kombinációja. A közép kötött, lazább talajokon végez nagyon jó munkát. A RingFlex sávosan visszatömörít, a kultivátor mélységtartója a 30 cm átmérőjű pálcás henger nagy fordulattal morzsás szerkezetet terít szét a felszínre. 

Az intenzívebb, mélyebb talajművelésre a Tiger AS a következő lépés.  


HORSCH Tiger AS – intenzív magágykészítés

A 23 cm-es húzástávolság mellett a nagy mennyiségű szármaradványt is tökéletesen bekeveri. Azonban itt is érdemes odafigyelni, hogy ne műveljük túl a talajt és ne tüntessünk el minden szármaradványt. Ahol szükséges az intenzív lazítás, de kisebb arányú bekeverés is elégséges, ott az LD vagy ULD kapákat használják! A Tiger kapamező mögött egyengető tárcsasor rendezi a talajfelszínt, ezt követi a gumikerekes henger a kiegészítő SD hengerrel.

HORSCH mulcskultivátorokkal a helyspecifikus műtrágyázást is meg lehet valósítani. 


HORSCH Terrano – Partner HT – talajművelés és műtrágyázás egy menetben
 

Ehhez különböző tartály rendszerek állnak rendelkezésre, amelyekből akár kétféle műtrágyából lehet kevert műtrágyát kihozni. A kapák mögötti depó jellegű műtrágyázásnak az óriási előnye, hogy a műtrágya hosszan tartó ideig a növények számára felvehető állapotban marad. Ezen felül a depó műtrágyázással a növények gyökereit oda is tudjuk csalogatni, ahova kihelyeztük, így nagyobb és mélyrehatóbb gyökértömeget lehet felépíteni. A nagyobb és mélyrehatóbb gyökértömeggel a későbbi stresszes időjárást könnyeben elviseli a növényünk!

Egyre többször hallani az egészségesebb táplálékról. Ez azt is jelenti, hogy egészségesebb tápanyagot is kellene előállítanunk. Az egészségesebb környezetben pedig egészségesebb növények fejlődnek és mindez a talajból indul ki!

Információ: 

Kelet-Magyarország:
Barabás Zsolt 20/618-7191

Nyugat-Magyarország:
Szász Zoltán 30/743-0302

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: csütörtök, 11 május 2023 17:59
Értékelés:
(0 szavazat)

Média